Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Jak na video format hevc

Jak na video format hevc
Určitě často potřebujete zveřejnit na svém webu video, které je ve formátu hevc. Avšak  prohlížeče tento formát většinou nepodporují. Zde je návod, jak na problém.

Stává se to ponejvíce, když chcete převést vido formát hevc z mobilu na svou webovou stránku. Formát videa je hevc (h265) a hevc prohlížeče většinou nepodporují.

Je nutné v tomto případě převést video do formátu avc (h264).

S originálním řešením, jak to provést přišel na serveru https://pc.poradna.net/questions/3120328-vido-z-mobilu-na-web#r3120372 "kacikac".

Postup pro Windows:
1/ Nejprve běž na: ffmpeg
2/ Pak si tam stáhni soubor: ffmpeg-git-full.7z
3/ Nyní rozbalíš z toho archivu soubor ffmpeg.exe do nějaké složky.
4/ Takže ve stejné složce bude hevc video, které chceš enkodovat.
5/ Pak  ve stejné složce pomocí poznámkového bloku edituj (vytvoř) soubor s názvem např. "start.cmd" tohoto obsahu (tyto dva řádky):
ffmpeg -i "tvujsoubor_hevc.mp4" -acodec copy "tvujsoubor_avc.mp4"

6/ První název v uvozovkách je název souboru, který chceš enkodovat (uprav ho na tvůj), ten druhý název bude název výstupního videa, tedy vlastně stejný, ale můžeš ho změnit při zachování koncovky, samozřejmě!.
7/ Pokus to máš takto nachystané tak spustíš start.cmd To je všechno pro Windows. Jestli chceš další video, tak do složky šoupneš video, upravíš název vstupního a výstupního videa ve start.cmd a zase spustíš start.cmd.

Postup pro Linux/např. Ubuntu:
1/Na Linux, Ubuntu jsem nainstaloval nejprve ffmpeg takto v Terminálu:
sudo apt install ffmpeg 

A nyní postupuji konverzi podlé "kacikac" jako ve Windows:
2/  Do Terminálu vlož:
ffmpeg -i tvujsoubor_hevc.mp4 -c:v libx264 -crf 26 -c:a libvorbis tvujsoubor_hevc.mp4


3/ A ještě poznámka. Pokud chceš nastavovat kvalitu videa tak doporučuji pohrát s hodnotou crf, default u x264 je 23. Čím menší hodnota, tím kvalitnější a větší bude výstup. Čím vyšší tak opačně, na web můžeš klidně jít s hodnoutou crf i výš (nad 30 ale určitě ne).
Např: -c:v libx264 -crf 26

Hodně zdaru!

Galerie

Image #30
March 18 2022 1,122 0 komentářů

0 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.